Matkap uçlu vidalarda montaj hatalarından kaçının

Matkap uçlu vidalar kılavuzu – Bölüm 5

EJOT matkap uçlu vida kılavuzumuzda, farklı tipte matkap uçlu vidalardan, farklı kafa ve tahrik tiplerinden, üretim süreçleri ve matkap uçlu ve diş açan vidalar kullanılırken dikkate alınması gereken konulara değinilmişti.

Matkap uçlu vida kılavuzunun bu bölümü, yanlış montaj nedeniyle oluşabilecek hasarlardan kaçınmaya ayrılmıştır.
 

Sızdırmazlık rondelasının sıkılması

Sızdırmazlık rondelaları, bir vida bağlantısının nem ve kir girişine karşı korunması veya mevcut yüklerin vida kafaşından daha geniş bir alana dağıtması gerektiğinde kullanılır. Kelepçe yükü ve bundan dolayı oluşan vidadaki çekme gerilimi, sızdırmazlık rondelalarının kullanımı ile sınırlandırılır. Sabitleme noktasının doğrudan dış mekana maruz kalması neredeyse engellenir - operasyonel, hidrojen kaynaklı gevrekleşme riski (bu konuyla ilgili ilginç bir makaleyi burada bulabilirsiniz) önemli ölçüde azalır. Sızdırmazlık pulları kullanılarak vidalı bağlantı ile hatalı montaj (aşırı sıkma torku veya hafif eğimli montaj dahil) riski önemli ölçüde azaltılır. Sızdırmazlık rondelalı vidalar derinlik kontrolü kullanılarak takılmalıdır. Derinlik dayanağı, uygun bir matkap kullanılarak ayarlanabilir ve conta pulunun (elastomer contalı pul) izin verilmeyen deformasyonu önlenebilir.

Sızdırmazlık pullu vida yeterince sıkılmamışsa, çok gevşektir (a) ve sıkılık garanti edilemez. Öte yandan, çok sıkılırsa conta pulu dışarı fırlar (b) ve iç dudak contası (EPDM) zarar görebilir. Ayrıca sızdırmazlık da garanti edilemez. Vida bağlantısının düz olmasına da özen gösterilmelidir. Eğimli bir vida bağlantısı (c) da istenilen sıkılığı sağlayamaz. Sızdırmazlık pulu doğru şekilde takılırsa, conta yandan (d) dışarı çıkabilir. Bağlantı, yalnızca sızdırmazlık rondelasının metal arkası dışbükeyden içbükeye değiştiğinde kesinlikle çok sıkıdır.
Sızdırmazlık pulunun sıkıştırılması

Doğru hız

Matkap uçlu vidalar, önceden delmeye gerek olmadığı için özellikle hızlı işlenebilme avantajına sahiptir. Doğru hız vida tipine bağlıdır. Genel bir kural olarak, vida çapı ne kadar küçükse, hız o kadar yüksek ve temas basıncı o kadar düşük olur. Daha büyük vida çapları ise daha düşük hızda ve daha yüksek temas basıncında işlenir.

Seçilen hız çok yüksekse, matkabın yanarak kullanılamaz hale gelme riski vardır. Hız çok düşükse, çapak kaldırma garanti edilemez. Vida tıkanır, montaj için gereken süre artar veya en kötü durumda montaj hiç yapılamaz.
Doğru hız

Uygulama için uygun delme performansının seçimi

Bir vidanın delme kapasitesi, delme noktası ile delinebilecek bileşenlerin maksimum kalınlığını tanımlar. Delme kapasite değeri ≥ t milimetre olarak belirtilmiştir.

Delme noktası çapı ve delme noktası uzunluğu ile ilgili olarak, daha yüksek delme kapasitene sahip matkap uçlu vidalar yalnızca daha kalın bileşenler için tasarlanmıştır. Delme performansı çok yüksek olan matkap uçlu bir vida kullanıldığında, delme noktası çapı (a) ve dolayısıyla oluşan delme deliği çok büyük ve yan kaplama (b) çok küçüktür. Ayrıca vidanın istem dışı gevşemesini ve gerginliğin kaybolmasını önleyecek geri dönmeye karşı bir güvenlik yoktur. Sonuç olarak, güvenli bir bağlantı kurulamaz. Bu nedenle bu tür bir montaja izin verilmez.
Delme performansı çok yüksek
Delme kapasitesi çok düşükse (a), delme işlemi sırasında vida ilerlemeye zorlanır. Zorlamalı ilerleme, delme işlemi henüz tamamlanmadığında, ancak vidanın dişi halihazırda devreye girdiğinde meydana gelir (b). Bu anda, diş hatvesi tarafından üretilen ilerleme, delme işlemi sırasında çapakların çıkarılmasıyla elde edilebilecek ilerlemeden daha büyüktür. Sonuç olarak, vida ekseni yönünde çok fazla kuvvet uygulanır ve delme noktası yanar. Vidanın delme noktası körleşir ve “delme” işlemini tamamlayamaz.
Delme performansı çok düşük

Doğru vidayı seçme

Duvar uygulamaları için doğru tipte matkap uçlu vidanın seçilmesi özellikle önemlidir. JT vidaları (kesme kenarlı klasik delme noktası) ve JF vidaları (kesme kenarı olmayan benzersiz uç geometrisi) arasında bir ayrım yapılmalıdır.

JF vidalarının benzersiz uç geometrisi, klasik matkap uçlu vidalara kıyasla bileşen yüzeyinde daha iyi bir uygulama davranışı sağlar. Vidanın yüzey üzerinde sallanma ve bundan dolayı oluşabilecek çiziklerden kaynaklanan hasar riski minimuma indirilmiştir. Eşsiz uç geometrisi, ince sac metalin nüfuz etme hızını önemli ölçüde artırır.
Wahl der richtigen Schraube

Matkap uçlu vidalar kılavuzu – Özetle temel bilgiler

Matkap uçlu vidalarla ilgili rehberimizde, matkap uçlu vidalar ile birlikte matkap uçlu vidalar arasındaki farklar ve uygulama alanları hakkında bilgi verdik. Farklı kafa tiplerine baktık ve matkap uçlu vidaların çeşitli üretim süreçlerine daha yakından baktık. Son olarak, dikkate alınması gereken kenar mesafeleri hakkında tavsiyelerde bulunduk ve yaygın montaj hatalarını açıkladık. Başka sorunuz var mı? Bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin!
BAŞKA SORULARINIZ MI VAR?

Bize bir mail yazabilirsiniz.
​​​​​​​infotr@ejot.com


DAHA FAZLA REHBER

Daha fazla bilgi için diğer kılavuzlarımızı da okuyun.
 


Matkap uçlu vidalar için EJOT® Ürün önerileri

teaser-jt3-6-5,5-850x444px.jpg

EJOT® matkap-uçlu vida JT3-6-5.5


Go to product

teaser-jt3-18-5,5-850x444.jpg

EJOT® matkap-uçlu vida JT3-18-5.5


Go to product

teaser-jf3-2h-4,8-850x444px.jpg

EJOT® matkap-uçlu vida JF3-2H-4.8


Go to product

teaser-jf3-2-5,5-850x444px.jpg

EJOT® matkap-uçlu vida JF3-2-5.5


Go to product

Matkap Uçlu Vidalar için ürün portföyü

EJOT, bir sabitleme uzmanı olarak, endüstriyel hafif yapılar için çeşitli matkap uçlu vidalar sunar.


Daha Fazlası